Process

Canal Hotel

170,000 SF
New York, NY

Canal Street presents a dynamic and imposing set of cir­cum­stances to nav­i­gate. It feeds an intense east-west axis of com­mer­cial activ­i­ties ranging from the delivery of goods to the selling of faux designer any­thing. It embraces an influx of people, vehi­cles, prod­ucts and neigh­bor­hoods. As a street, it defies con­ven­tional def­i­n­i­tion, but as a ‘place’, it gives New York City def­i­n­i­tion and unique­ness. More

This hotel/condo pro­posal reacts to these var­ious con­di­tions with large and small scale ges­tures. Devel­oped under the ‘tower’ zoning guide­line, the building is intended to iden­tify the cross­roads of neigh­bor­hoods that are begin­ning to merge into one large down­town Man­hattan landscape.

To the south, along Lispe­nard Street, a quiet and narrow street, a pri­vate lobby secures condo owners direct access to their upper floors. The pro­por­tions of the tower plan are con­fig­ured to allow max­imum expo­sures to the east and west to avoid the mas­sive obstruc­tion of the building to the south.

Along Canal Street, as a relief to the fre­netic activ­i­ties of the street, the hotel court­yard is enclosed by a “bill­board” wall made of mir­rored panels that reflect, lit­er­ally and metaphor­i­cally the chaos of the street. Within the land­scaped court­yard, guests can mingle in what would be an extended lobby expe­ri­ence including a cafe. A double height lobby houses all check-in activ­i­ties. On the 3rd floor, on the rooftop of the adja­cent building, an out­door lounge hovers as a wood deck that folds down to the court­yard. Business/conference facil­i­ties are directly linked to this lounge.

Located on the 16th floor, the final hotel floor before the condos, a multi-use lounge space pos­sesses a chameleon-like char­ac­ter­istic. On pleasant days, cur­tains are drawn and full height glass panels along the perimeter slide open allowing occu­pants a unique expe­ri­ences of being out­side while being inside. During other days of the sea­sons, the glass panels inter­play with mul­ti­col­ored cur­tains to express the moods of the year. From this aerial perch, vis­i­tors enjoy the con­stantly changing city through a con­stantly changing frame­work. As a form, the tower is kept simple tho­rugh its 30 floors to allow the drama of the 16th floor to be under­stood and appre­ci­ated by the street level observer.