Process

Millerton House

21,000 SF
Millerton, NY

The first project to inte­grate WFORC and WFORA ser­vices, the house is part of a 380-acre com­pound com­posed of a guest house, pool/squash house, tennis pavilion and a working farm. Sur­rounded by low, rolling moun­tains and a pic­turesque pond, the house is intended to pro­vide a spa­cious home for the owners and their art col­lec­tion. In the words of the owners, they desired a ‘museum to live in’.

The massing of the house evolved over a year changing from a mon­u­mental roof shape into the final design of three dis­tinct wings con­nected by a flat sec­tion. Per­cep­tu­ally, the house appears as a col­lec­tion of sep­a­rate vol­umes. In con­trast, the inte­rior is orga­nized as an ‘open plan’ that merges the main rooms both hor­i­zon­tally and ver­ti­cally. More

Art pieces will be located strate­gi­cally con­verting hall­ways into gal­leries and com­ple­menting the large vistas of the dra­matic landscape.

At the center of the house is a glass ele­vator topped by sky­lights. Wrap­ping around the ele­vator core is an open wood stairway which fil­ters light to the base­ment level.

Sur­rounding the entire perimeter is a stone ter­race which deflects and steps with the land­scape. It also extrudes into a volume at the lower level garage entrance area.

The house employs sev­eral sus­tain­able energy sys­tems including, geot­hermal heating/cooling, hidden solar hot water heating roof tiles, solar panels, day­light reac­tive lighting and green mate­rials. As a totality, this system will pro­vide 75% of the energy required to power the house.

The Millerton House is the inau­gural project for Work­shop for Con­struc­tion, the Gen­eral Con­tractor for the project and also the “build” arm of Work­shop for Architecture.