Process

Guest House

7,500 SF
Loca­tion withheld

Located in a water­front neigh­bor­hood with detached houses on narrow lots, the owner wanted the guest house to be sep­a­rated from the sur­rounding houses and street while simul­ta­ne­ously engaging the existing house.

The result is a two ges­ture house: While the north and east faces are mute, 3-story stucco walls, the south and west faces have a more ani­mated massing, pro­jecting in and out. This more ani­mated ele­va­tion, with stepped bal­conies and var­ious open­ings faces the main house and water. More

In essence, the guest house opens itself to the pres­ence of the main house. Com­ple­menting the pri­mary res­i­dence, lime­stone panels and bronze glass are the pre­dom­i­nant exte­rior mate­rials. An exten­sive land­scaping design inte­grates the two houses and forms a common drivecourt.

The ground level con­tains house­keeping and other ser­vices. At the west end, facing the water is a glass enclosed entry lobby with a stone stairway. The second level houses expan­sive common areas as well as an exte­rior ter­race over­looking a bamboo garden. A con­tin­uous, double-height hallway is lit by sky­lights. Three bed­rooms all with pri­vate bath­rooms occupy the third level.

The roof level is acces­sible by the main stairway. All mechan­ical equip­ment has been removed from this level to allow unob­structed, panoramic views.