priv_res_din1

priv_res_liv

priv_res_kitch_lib1

priv_res_lib1

priv_res_liv_din1

priv_res_kitch1

priv_res_hall

priv_res_bath

priv_res_mast_bed

priv_res_mast_bath

priv_res_bed

priv_res_foyer

Pre-War Residence

1,300 SF
New York, NY

The project was a gut ren­o­va­tion of a “Classic 6” pre-war condo located in the Upper West Side of Man­hattan. The pri­mary goal was to create a more open and func­tional layout that could accom­mo­date the needs of a young family while also pro­viding soothing respite from the city below.

Located on the 7th floor with southern expo­sures to the sky, the apart­ment has access to abun­dant day lighting. The new layout brings this light through the apart­ment into all the rooms. Wher­ever pos­sible, walls were built to feel con­tin­uous, ren­dered with subtle curves at cor­ners and bends to rein­force a sen­sa­tion of light and space moving through the apart­ment. Solid white oak, wide plank flooring by Dinesen laid in extra long lengths also gives the apart­ment an elon­gated spa­tial quality.
More

An impor­tant part of the ren­o­va­tion was the con­struc­tion of all new ser­vices including new elec­trical, plumbing and mechan­ical sys­tems. All perimeter walls are newly built with addi­tional thermal and sound insu­la­tion. The existing wood sub­flooring was removed and new light­weight con­crete sub­floor was poured with an acoustical mat overlay to pro­vide a walking sur­face that is com­pa­rable to walking on solid earth. Con­ve­niences like a cen­tral audio system and museum quality lights are infrared controlled.

The mate­rial palette was kept simple to empha­size the airy and spa­tial qual­i­ties of the design. All of the custom mill­work was designed to be visu­ally in the back­ground allowing fur­ni­ture, objects and art to be the focal points of interest.