Process

Hynansky House

8,000 SF
Greenville, Delaware

The client is an entre­pre­neur who desired a modern addi­tion and ren­o­va­tion as part of his plans to expand his home as a place to live and enter­tain friends and relatives.

Because there was an existing struc­ture, the new design became a project about expanding, removing, and grafting new struc­tures where needed. The goal of these oper­a­tions was to open up the house to new vistas and con­nec­tions to the land­scape as well as to carve out new expan­sive inte­rior spaces. More

From the foyer, a set of splayed stairs lead a half level up to a large living room clad on all sur­faces in a dark oak wood veneer. The butt-joined glass wall enclosing this room is detailed to overlap the roof and floor struc­tures allowing unob­structed views both in and out. A fire­place extends through a long, narrow sky­light, revealing the wood veneer as a “skin” applied to the inte­rior sur­face of the room.

Directly out­side, the pool area with its var­ious spaces for lounging and recre­ation vir­tu­ally extends the spa­tial sequence started in the living room. Intended to be an “exte­rior room”, this area, during mild sea­sons, refo­cuses as the center of the house. As part of an ide­al­ized garden, a single Japanese maple tree, existing from the orig­inal house, was reframed onto a highly man­i­cured lawn, giving it new life.

In terms of mate­rials, the intent was to reem­pha­size the beauty of some mate­rials from the orig­inal house. In par­tic­ular the orig­inal stonework was pre­served where pos­sible and became part of a new con­tin­uous base around the house. New stonework was used in both the old manner and a new, more con­tem­po­rary wall veneer system made from schist stone panels. All the exte­rior cedar wood was stained to a warm tone and win­dows were fin­ished in a sim­ilar tone in mahogany wood.