Process

Dey Street

530,000 SF
Jersey City, NJ

This project is a rede­vel­op­ment of the Amer­ican Can Building com­plex in Jersey City, NJ. The strategy was to pro­vide res­i­den­tial units dif­ferent from the large, loft units in the reha­bil­i­tated Can Building. As a result, three housing options were devel­oped: multi-dwelling apart­ment blocks, court­yard town­houses and rowhouses.

Located on the large western block, the multi-dwelling blocks are formed by a series of L-shaped building units linked together along Dey Street. Four large, open-ended court­yards pro­vide light to all dwelling units. Taller blocks inter­rupt the overall massing and con­tain areas for common spaces as well as pent­house units. More

Common parking exists under the entire block. In the middle block, a row of court­yard town­houses with base­ment parking form the street wall of Senate Place. Units are dis­trib­uted both hor­i­zon­tally and ver­ti­cally for a diverse mix of dwelling options. An inti­mate court­yard pro­vides shared space for up to 7 units.

Finally, simple row­houses form the block closest to sim­ilar existing row­houses, estab­lishing a con­ti­nuity with the low-scale sur­rounding neighborhood.

In all blocks ideas of “outer” and “inner” building skins are rep­re­sented by changes in mate­rials. A con­cept of planting arma­tures located at strategic view­points is intended to add an ele­ment of change and evo­lu­tion to the overall devel­op­ment design.