Process

Richardson ⁄ Dondoe Loft

2,300 SF
New York, NY

The project was a full ren­o­va­tion of a Lower East Side loft space located across from the Sara D. Roo­sevelt Park. The prin­cipal goal of the design was to create a spare spa­tial con­tainer that would restore the inherent qual­i­ties of the loft. Perimeter walls and existing con­crete beams were re-plastered and a radiant heated con­crete floor was poured throughout the unit.

All win­dows throughout were replaced with new units. The pri­mary unit is the large glass wall facing the park which is framed with pol­ished black lac­quer panels that accen­tuate and frame the views. Window units along the south were redone with glass blocks from Japan in order to pro­vide dif­fuse light in the long hallway as well as pri­vacy from the neigh­bors. More

A simple arrange­ment of rooms makes up the cen­tral area of the loft with the master bed­room in the rear. A pair of full height doors closes off this back por­tion of the loft from the front when nec­es­sary. The master bath­room is high­lighted by a backlit Corian ceiling and fold­able bench.

The open kitchen is an L-shaped wall of mahogany cab­i­nets by Hen­ry­built. The wood panels obscure the series of doors for the powder room and closet and main­tain the mate­ri­ality of the wood as the pri­mary goal.